Tradycje i sztuka kulinarna Chin. Historia, zwyczaje, smaki

książka drukowana:

Dostępność:duża
Cena:
52,00PLN
Do koszyka

e-book (format epub, mobi):

Dostępność:duża
Cena:
33,00PLN
Do koszyka
Wydanie:Warszawa, II rozszerzone i uaktualnione
Rok wydania:2021
Typ okładki:oprawa miękka
Liczba stron:414
Rozmiar:145 x 205 mm
ISBN:978-83-8002-858-6
Udostępnij:
Kuchnia chińska uznawana jest za jedną z najbogatszych i najwykwintniejszych kuchni świata. To niesamowita fuzja smaków, aromatów, barw i oryginalnych składników, jak ziarna i kłącza lotosu, kwiat jaśminu czy cała feeria warzyw, zarówno świeżych, jak i marynowanych.

Trudno jednak mówić o jednej „kuchni chińskiej”, gdy ten ogromny kraj mieści w sobie tradycje kulinarne Shandongu (to trzon kuchni chińskiej), Mongołów, chińskich muzułmanów, miłośników mocnej pikanterii z Syczuanu i Hunanu oraz koneserów łagodnych, „niebiańskich” dań z ryb z Jiangsu. Obok dań mięsnych, rybnych i jarskich znajdziemy multum przekąsek, deserów i pożywnych zup oraz naturalnie wspaniałe herbaty.

Niniejsza książka to opowieść o cechach, pochodzeniu i ciekawostkach związanych z kuchniami różnych regionów Chin, a także wskazówki, jak przyrządzić potrawy chińskie w domu – korzystając z ponad 140 zamieszczonych tu przepisów!