Tradycje i sztuka kulinarna Chin. Historia, zwyczaje, smaki

książka drukowana:

Dostępność:duża
Cena:
52,00PLN
Do koszyka

e-book (format epub, mobi):

Dostępność:duża
Cena:
33,00PLN
Do koszyka
Wydanie:Warszawa, II rozszerzone i uaktualnione
Rok wydania:2021
Typ okładki:oprawa miękka
Liczba stron:414
Rozmiar:145 x 205 mm
ISBN:978-83-8002-858-6
Udostępnij:
Kuchnia chińska uznawana jest za jedną z najbogatszych i najwykwintniejszych kuchni świata. To niesamowita fuzja smaków, aromatów, barw i oryginalnych składników, jak ziarna i kłącza lotosu, kwiat jaśminu czy cała feeria warzyw, zarówno świeżych, jak i marynowanych.

Trudno jednak mówić o jednej „kuchni chińskiej”, gdy ten ogromny kraj mieści w sobie tradycje kulinarne Shandongu (to trzon kuchni chińskiej), Mongołów, chińskich muzułmanów, miłośników mocnej pikanterii z Syczuanu i Hunanu oraz koneserów łagodnych, „niebiańskich” dań z ryb z Jiangsu. Obok dań mięsnych, rybnych i jarskich znajdziemy multum przekąsek, deserów i pożywnych zup oraz naturalnie wspaniałe herbaty.

Niniejsza książka to opowieść o cechach, pochodzeniu i ciekawostkach związanych z kuchniami różnych regionów Chin, a także wskazówki, jak przyrządzić potrawy chińskie w domu – korzystając z ponad 140 zamieszczonych tu przepisów!

Kupujący ten produkt kupili także:

Żyć
G827

Żyć

37.00PLN
Powrót do Tsugaru Bestseller
G1209
Strategie walczących państwStrategie walczących państw Bestseller
G1200
Historia Korei Bestseller
00016G
Klucz do kultury chińskiej Bestseller
G1172
Dzieci solnych pól Bestseller
G1155